Jamie's Italian Budapest
Mit tud nyújtani egy világhírű séf étterme? Kipróbáltuk Jamie Oliver első budapesti helyét
A brit celebséf, Jamie Oliver neve mára már nem csak saját hazájában, de bátran mondhatjuk hogy világon minden tájon ismert gasztronómiai körökben. Éppen ezért hatalmas megtiszteltetésnek számított, hogy közép-európában először csodálatos fővárosunkban, Budapesten nyitotta meg kapuit az első Jamie’s Italian, amely azóta sokak kedvencévé vált. De milyen pluszt tud nyújtani egy olyan étterem, amely ekkora névvel van fémjelezve? A név minőséget is hoz magával, vagy csak marketingfogás? Ennek jártunk utána.
Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
Alapvetően hiszek benne, hogy a nagy brandeken túl akár a sarki, no-name étterem is képes számomra olyan élményt nyújtani, amelyről érdemes írni, és amiért érdemes akár többször is ellátogatni egy helyre. Persze a nagy brand sem zárja ki a jó minőséget, de ha őszinte akarok lenni, étteremválasztáskor nekem nem elsődleges szempont az, hogy áll-e sztárséf az étterem mögött vagy sem. A Jamie’s Italian-nak hitvallása, az ételek szeretete azonban nagyon is közel áll hozzám.
Jamie Oliver egyszerű, egészséges, könnyen érthető olasz ételeket ígér - mindezt természetesen a legjobb alapanyagokból, Jamie saját receptjei alapján. Se többet, se kevesebbet. Persze, aki kicsit is ismeri az olasz konyhát az pontosan tudja, hogy épp ez a lényege, ez adja a varázsát.
Néhány „kulisszatitok” Jamie étterméből
Az étteremben való látogatásunkkor abban a megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy a sous-chef maga vezetett körbe, és avatott be néhány titokba. Ezek részleteit, és egy étel elkészítését is megnézhetitek vlogunkban, az alábbi videóban:
A Jamie’s Italian Jamie Oliver franchise rendszerének részeként nyújtja tehát azt a minőséget, amelyet a világon működő további, több mint 60 hasonló étterem is. Az ételek, a receptek és a hozzávalók tehát mind Jamie Oliver sajátjai, amelyekben maximum apróbb rugalmasságot enged a celebséf – a legtöbb dolognak azonban pontosan úgy, és pontosan abból kell készülnie, amit a tulajdonos meghatározott. Ez különösen igaz az alapanyagokra: bár azt megtudtuk, hogy a budapesti Jamie’s Italian számos magyar beszállítóval áll kapcsolatban, és így hazai alapanyagok is felhasználásra kerülnek – ezek a beszállítók azonban egytől egyig engedélyeztetésre kerülnek a tulajdonosi körrel.
Olasz hangulat Budapesten – a Budai Várban? A Jamie’s Italian hangulata, élményeink az étteremben
A Jamie’s Italian a Budai Várnegyed egyik legszebb részén, a Mátyás templom közvetlen közelében kapott helyet. A frahcnise-tulajdonos, magyar vállalkozó Zsidai Roy egyébként is híres egyedi hangulatú, különleges atmoszférájú helyeiről és kreatív megvalósításairól, a hírek alapján azonban Jamie Oliver Budapesten is saját belsőépítészével, Jack de Wettel-lel dolgozott – bár abban biztosak vagyunk, hogy a Zsidai család kiváló stílusérzékének is helyet hagytak.
Az étterem nagy belső terekkel, hatalmas ablakokkal, egy hangulatos terasszal és egy kisebb elrejtett, akár rendezvényhelyszínként is funkcionáló különteremmel is rendelkezik. A nagy terektől az étterem kevésbé bensőséges, sokkal inkább pezsgő, nagyvárosias hangulatot kelt, de ez kifejezetten jól áll neki. A fogadtatás profi, a felszolgálók pontosan tudják a dolgukat: mindig elérhetőek, mindig észrevesznek, de nem tolakodnak. Épp úgy, ahogy azt a vendéglátásban kell: láthatatlanul, de kiválóan szolgálnak ki.
A gasztronómia – Jamie, és ami az ételei mögött van
Az egyedileg összeállított étlapon Jamie Oliver klasszikus olasz ételeit találhatjuk, csakúgy mint a házi készítésű pizzát, tésztakülönlegességeket és a klasszikus, Jamie-felé supersalátát, kézműves söröket, illetve helyi és olasz borokat – így biztosan mindenki megtalálja a számára kedves ételt.
A fitness faktor egy olasz étteremben majdhogynem értelmezhetetlen kifejezéssé fajul, de a Jamie-re egyébként oly jellemző salátáknak köszönhetően azért megvalósítható hogy elkerüljük a kalóriabombákat egy-egy étkezés során – bár személyes véleményem szerint nem a kalóriabevitel a bűn, hanem egy ilyen tésztát kihagyni.
És ezzel talán már el is árultam, hogy gasztronómiában engem megvett a Jamie’s Italian konyhája. Az alapanyagok valóban kiváló minőségűek (bár szakértőnek nem mondanám magamat, a tésztára tett paradicsomnál még nem igazán ettem finomabbat, hacsak nem számítjuk nagymamám saját termesztésű csodáját – de akkoriban még gyerek voltam és talán elfogult is…:) ), az ételek frissek, a tálalás kifogástalan. Mindent egybe vetve szerintem valóban kaptunk egy darabka Olaszországot a Budai Várnegyed kellős közepére, ebben a többiek is egyet értettek.
Az étteremben a tésztákat és a salátákat kóstoltuk meg, Jamie pizzáját már korábban élvezhettük a Gozsdu udvarban található Jamie Oliver’s Pizzeria-ban, így most másra voltunk kíváncsiak. A tészták egytől egyig laktatóak voltak, az én szervezetemnek bőségesen elég volt az egy tál étel – ám a salátát kóstoló férfi kollégáim nem laktak annyira jól. Ezt akár negatívumnak is felhozhatnánk, ha az amúgy egyszerű és átlátható, éppen elég ételt felsorakoztató étlapon nem hívnák fel külön a figyelmünket az olasz étkezési szokásokra, ahol bizony több fogást javasolnak, mint amennyit mi magyarok megszoktunk, és az általam önmagában fogyasztott tészta például csak kiegészítő étel.
Milyen árat kell mindezért fizetni?
Egy brit sztárséf éttermében – pláne, ha az a Budai Várnegyed kellős közepén található, borsos árakra számítunk. Természetesen a számla végösszege nagyban függ attól, hogy mit és mennyiért eszel – ha a fenti tendenciát követve az étlap legtöbb kategóriájából fogyasztasz, akkor persze előfordulhat, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlni a nap végén.
Egy-egy fogásra azonban nem mondanánk, hogy irreálisan drága lenne – főleg ha a helyet, a tulajdonosi kört és még az alapanyagok minőségét is bele számítjuk. A pizzák önmagában 3000 Ft körül, a tészták 3-4000 Ft körül mozognak, de az árakat bárki lecheckolhatja indulás előtt a Jamie’s Italian weboldalán is, így biztosan nem ér meglepetés.
Összességében a Jamie’s Italian Budapest…
...egy nagyon szerethető, egyáltalán nem hivalkodó olasz fogásokat szolgáló éttermet kaptunk. A Budai Várban természetesen ahogy várható, a vendégkör nagy része a turistákból áll, és az árak is ennek megfelelően lettek kialakítva – ettől függetlenül szerintem egy-egy alkalommal bőven érdemes magyarként is ellátogatni a helyre.